Kunst in de openbare ruimte

Klingkrabber

Klingkrabber

Kunstenaar: Ger Zijlstra
Straatnaam: Zuidsingel, voor de bibliotheek
  Swifterbant
Materiaal: Beton, Cortenstaal, Graniet (Impala), Staal
Jaar van plaatsing: 1985

Omschrijving:
Het kunstwerk bestaat uit een grote kei van impalagraniet, bevestigd met ijzerdraad op een cortenstalen plaat.

Het kunstwerk legt een verbinding tussen het heden en het verleden. Het kunstwerk werd op zaterdag 5 oktober 1985 onthuld.

Rond 1972-1978 hebben medewerkers van het Biologisch Archeologisch Instituut te Groningen, in samenwerking met de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders en met behulp van vele amateurs, gegraven in de grond van Swifterbant om wat van de geschiedenis boven te halen. In de zestiger jaren was namelijk bij het graven van sloten niet alleen modder boven gekomen, maar ook een aantal scherven en vuursteentjes.

De mensen die rond 4300 voor Christus in Swifterbant woonden gebruikten bij hun werkzaamheden verschillende stenen en benen en vooral veel vuursteen werktuigjes, waaronder schrabbers. Vroeger werden vuursteentjes op kartonnetjes vastgebonden en tentoongesteld in een vitrine in het museum. De Klingkrabber is te groot om tentoon te stellen in een vitrine en staat daarom buiten opgesteld, zodat iedereen die naar de Klingkrabber kijkt, zal realiseren dat Swifterbant een dorp met een groot verleden is.

Ger Zijlstra is geboren in 1943 te Utrecht.

Plattegrond: