Kunst in de openbare ruimte

De Kiekendief

De Kiekendief

Kunstenaar: Marijke Cieraad
Straatnaam: Gangboord, voor Univé kantoor
  Dronten
Materiaal: Brons
Jaar van plaatsing: 2006

Omschrijving:

Beeld is geschonken door Univé aan de gemeente Dronten naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van Univé.

De kunstenaar over het kunstwerk:
De Kiekendief in een gekaderd landschap als monument voor de vrijwilligers van de IJsselmeerpolders.

In den beginne is er één groot water, het IJsselmeer.
Dan komt de mens en gaat een deel van deze watervlakte droogleggen en inpolderen. De mens heeft land nodig om er te wonen en om er gewassen op te verbouwen. Na de drooglegging worden er rieten ingezaaid en na de inpoldering bouwt de mens er boerderijen met uitgestrekte bouwlanden.
En zo gebeurde het dat op een dag de bruine kiekendief neerstrijkt in dit ontgonnen gebied. De kiekendief gaat zich er thuis voelen. Met grote snelheid jaagt ze laag over de grond. De langzame krachtige vleugelslagen worden afgewisseld door glijvluchten, waarbij de vleugels iets omhoog worden gehouden in de karakteristieke V-vorm, waaraan de kiekendief te herkennen is.
Ook de mens gaat zich hier thuis voelen. De polder heeft een grote aantrekkingskracht op de mens om er te wonen en te werken. En zo ontstaan er bloeiende gemeenschappen met een rijk verenigingsleven.
Om al deze verenigingen draaiende te houden zijn er vele enthousiaste vrijwilligers nodig. Zonder de inbreng van al deze vrijwilligers zal het wonen en werken in de IJsselmeerpolders er heel anders uitzien.
Als dank aan al deze vrijwilligers is dit monument. De Kiekendief met z'n vleugels in V-vorm laag over het ingepolderde land; het land dat ooit water was. De karakteristieke V-vorm van de vleugels symboliseert de V van vrijwilliger.

Plattegrond: