Kunst in de openbare ruimte

Monument voor Prima Mensen

Monument voor Prima Mensen

Kunstenaar: Dominique Himmelbach de Vries
Straatnaam: Bremerbergdijk
  Biddinghuizen
Materiaal: Beton, Keramiek
Jaar van plaatsing: 2014

Omschrijving:

Begin september 2014 is er een begin gemaakt met het plaatsen van het kunstwerk “Monument voor Prima Mensen” door kunstenaar Domenique Himmelbach de Vries. Begin december is het kunstwerk, na 2 maanden, ontmanteld. Begin maart 2015 zal er een officiële onthulling plaats vinden.

De gedachten achter dit kunstwerk zijn als volgt: De omgeving wordt steeds meer digitaal via social media kanalen bekeken en beleefd. Ontmoetingen hebben zich van de publieke ruimte naar het digitale domein verplaatst. Volgens  Himmelsbach de Vries zorgen deze ontwikkelingen, naast de sociale voordelen, door de stroom aan informatie ook voor afleiding, een gebrek aan concentratie en afstand.

Voor hem staat het welbekende like symbool op Facebook hier synoniem aan. Het symbool heeft een sociaal verbindende kracht, maar de betekenis ervan is tegelijk evenzo vluchtig als vrijblijvend. Himmelsbach de Vries stelt voor om deze vrijblijvendheid te doorbreken en brengt met het HetMonument voor Prima Mensen het idee van de lof-serenade terug naar de publieke ruimte. Aan de voet van het monument zullen vanaf de officiële opening namen van ‘prima mensen’ worden gegrafeerd in tegels. Vrienden, bekend en onbekend, publiek en persoonlijk doen zo mee aan een gemeenschappelijk verhaal en worden zo voor het leven verbonden.

Plattegrond: