Kunst in de openbare ruimte

Vliegersmonument

Vliegersmonument
Vliegersmonument
Vliegersmonument

Kunstenaar:
Straatnaam: Meerpaalplein, voor het gemeentehuis
  Dronten

Omschrijving:
Het monument wordt gevormd door een propeller van de Lancaster E.D. 357 van het 12de squadron van de R.A.F. , neergestort waar nu Lelystad ligt in de nacht van 11 op 12 juni 1943 met zeven man aan boord. Met dit momument worden alle geallieerde vliegers geƫerd die omkwamen in het wijde gebied van het IJsselmeer.

Tekst bord voor het gemeentehuis:

Voor het gemeentehuis staat het vliegersmonument. Het werd op 4 mei 1964 onthuld. Waarom staat dit monument in Dronten?
Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan de vliegtuigbemanningen, die zijn omgekomen in de tweede wereldoorlog. Toen bestond Dronten nog niet; hier lag het IJsselmeer. Geallieerde vliegtuigen stegen op in Engeland om doelen in Duitsland te bombarderen. Ongeveer 120 toestellen zijn in het IJsselmeer gestort.

Bij de inpoldering van Flevoland zijn veel wrakken van deze vliegtuigen geborgen. In juni 1943 werd de Lancaster bommenwerper ED 357 op de terugweg van de missie neergeschoten. Vijf van de zeven bemanningsleden kwamen om het leven. In 1962 werden de resten van dit vliegtuig teruggevonden. Enkele straten in Dronten zijn vernoemd naar de bemanningsleden. De propellor van dit vliegtuig werd een onderdeel van het monument.

Sinds 1965 worden op het plein voor het gemeentehuis de doden herdacht. Deze plechtigheid op 4 mei wordt door veel oud boordschutters (air gunners) uit Engeland bijgewoond. In De Meerpaal, het cultureel centrum tegenover het gemeentehuis, is een ruimte speciaal gewijd aan de air gunners. Tussen hen en de inwoners van Dronten is in de loop der jaren een hechte band gegroeid.

Plattegrond: