Kunst in de openbare ruimte

Beelden op de dijk

Beelden op de dijk
Beelden op de dijk
Beelden op de dijk
Beelden op de dijk
Beelden op de dijk

Kunstenaar: Cyril Lixenberg (1932 - 2015) Meer informatie
Straatnaam: Ketelmeerdijk
  Ketelhaven
Materiaal: Beton, Cortenstaal
Jaar van plaatsing: 1987

Omschrijving:

Een driehoek, een cirkel en een vierkant, de figuren staan in elkaars verlengde met tussenruimte van ongeveer 20 meter. Wanneer je er langs rijdt of wandelt schuiven de 3 meetkundige basisvormen visueel door en over elkaar. Het is een constructie uit 1982 en heeft na vele exposities en buitenlocaties, een definitieve plaats gekregen op de Ketelmeerdijk bij Ketelhaven. Het is geometrische kunst en van kilometers afstand te zien .

Cyril Lixenberg reisde voor opdrachten door het hele land en buitenland. In 1987 kwam hij in Lelystad iemand tegen die hem wees op het boerenechtpaar Wim en Mia Salomons. Het werk van Cyril Lixenberg sprak het boeren echtpaar erg aan en Cyril Lixenberg bood hen 3 bestaande beelden in bruikleen aan. De beelden kregen een plek op de Ketelmeerdijk. Cyril Lixenberg gaf het echtpaar instructies, zodat ze zelf 3 tijdelijke vormen konden maken, die als platte afspiegeling van zijn beelden op de akkers kwam te liggen. De beelden werden in 1989 door de Gemeente Dronten en Provincie Flevoland aangekocht.

Cyril Lixenberg is geboren in 1932 in Londen. Hij studeerde aan de Central School of Arts and Crafts in Londen. Vervolgens studeerde hij aan de Ecole des Beaux Arts te Parijs. Vanaf 1959 woonde en werkte hij in Amsterdam. Cyril Lixenberg is op 10 januari 2015 overleden.

Plattegrond: